Dragi camarazi, urmasi ai legionarilor lui Corneliu Zelea Codreanu. Ma bucur nespus de mult ca am raspuns prezent chemarii camarazilor din Bucuresti ce an de an organizeaza acest mars comemorativ, ca un semn al neuitarii si respectului nostru fata de trecut. Ca in fiecare an suntem din ce in ce mai multi cei prezenti la aceasta comemorare. Este un lucru imbucurator ca astazi poti vedea oameni din diferite colturi ale tarii stransi uniti aici in acest loc sacru. Multi dintre voi ma cunoasteti si stiti ca vin din judetul in care legiunea a participat pentru prima data la alegerile parlamentare partiale din aprilie 1931, sub numele de "Gruparea Corneliu Zelea Codreanu". Alegeri castigate prin votul marii majoritati ai locuitorilor judetului Neamt, astfel Corneliu Zelea Codreanu ajungand deputat in Parlamentul Romaniei. Citez dintr-un discurs tinut de catre conducatorul legiunii in parlamentul tarii. “Eu sunt cel mai tanar dintre d-voastra, si reprezint o miscare tinereasca. M-am ridicat aici prin propriile mele puteri, fara ajutorul si sprijinul nimanui. Cred ca actualii conducatori ai Romaniei Mari se vor obosi sa ma asculte si pe mine, ca unul ce sunt exponent al generatiei tinere, generatie sbuciumata, generatie despre care s-au vorbit atatea, generatie martirizata, as putea spune: rastignita. Cred ca este bine ca Onorata Camera sa aiba putina bunavointa a ne asculta si pe noi, deoarece socotesc ca este bine ca astazi conducatorii sa stie care este sbuciumul, care sunt parerile, care este orientarea politica a generatiei care, cu voia sau fara voia d-voastra, trebuie sa va urmeze maine pe aceste banci.
In orice caz tin sa afirm de la inceput, ca noi nu suntem o generatie asa cum ne cunoasteti d-voastra dintr-o anumita presa. Noi nu urmarim decat sa ne aparam Patria sacra. Patria amenintata de viscolul furtunei, Patria parintilor nostri si cuibul cald ai acelora care vin dupa noi”. Am incheiat citatul. Fara falsa modestie va spun ca sunt mandru de bunicii mei si de parintii bunicilor mei ce au votat alegerea capitanului in functia de deputat al judetului Neamt. Este o mare onoare sa-ti reprezinti judetul tau la aceasta intalnire, cand stii ca ai in spate cunoasterea primei constructii cu adevarat patriotice ai acelor ani, dar si o datorie pentru mine de a duce mai departe exemplul mentorului nostru. Ne aflam ca in fiecare an in locul unde capitanul nostru isi traia ultimile clipe ale vietii. Aici si-a gasit sfarsitul impreuna cu nicadorii si decemvirii. Singurii martori care ne-ar fi putut vorbi despre cele intamplate in noaptea aceea a Sfantului Andrei din luna noiembrie 1938 sunt copacii din aceasta padure, incremeniti inca de atunci la ororile pe care sistemul politienesc al regimului dictatorial carlist le savarsea. Cunoastem deja ce s-a intamplat in aceasta padure si le multumim celor care au avut initiativa de a construi aceasta frumoasa troita care sa ne aduca aminte de cele intamplate acum 72 de ani, caci atat a trecut de cand unul din cei mai mari apostoli ai crestinismului romanesc a fost suprimat de catre dusmanii ce aveau interesul ca Romania sa nu mai existe. Dupa cum stiti, insasi existenta Romaniei era in acei ani intr-un real pericol, iar daca Miscarea Legionara nu ar fi fost infiintata de catre o mana de oameni in fruntea careia se afla Corneliu Zelea Codreanu poate ca astazi traiam intr-un alt stat. Sacrificiul suprem al capitanului, al decemvirilor, al nicadorilor si al tuturor legionarilor de pe intreg cuprinsul tarii a avut un scop nobil, acela de a pastra intreaga atat Romania, cat si constiinta romanilor. Astazi noi le urmam exemplul, iar lupta noastra e din ce in ce mai plina de satisfactii. Tot mai multi romani au inteles ca nu se mai pot ascunde in spatele minciunii, ca a venit timpul adevarului si ca numai uniti in adevar si dreptate pot invinge tarele trecutului. Este timpul nostru, al celor care au inteles ca numai uniti vom birui. Sa ne unim cu totii, barbati şi femei, sa ne croim noua şi neamului nostru o alta soarta. Se apropie ceasul invierii si mantuirii neamului nostru romanesc. Cel ce va crede, cel ce va lupta şi suferi, va fi rasplatit şi binecuvantat de neamul acesta. Vremuri noi bat la porţile noastre! O lume cu sufletul sterp si uscat, moare şi alta se naste: a acelora cu sufletul plin de credinta. În lumea aceasta noua, fiecare isi va avea locul sau, nu dupa scoala, nu dupa stiinta, ci in primul rand dupa credinta sa si dupa caracterul sau.
In sfarsit, vreau sa va reamintesc numele celor pentru care astazi le-am adus onorul si recunostinta noastra vesnica, al celor ce toata viata au luptat pentru adevar si credinta. Incep cu grupul Nicadorilor: Camarazi, raspundeti prezent, in numele lor, pentru ca si ei, de acolo, de sus, din ceruri sunt acum, in acest moment alaturi de noi: Nicolae Constantinescu, Ion Caranica, Doru Belimace. Continui cu cei 10 decemviri: Ion Caratanase, Iosif Bozântan, Ştefan Curcă, Ion Pele, Grigore Ion State, Ion Atanasiu, Gavrilă Bogdan, Radu Vlad, Ştefan Georgescu, Ion Trandafir si inchei cu Corneliu Zelea Codreanu, capitanul nostru.
EXISTENŢA UNUI POPOR NU SE DISCUTĂ, EA SE AFIRMĂ
„...Într-o țară de slugi el a introdus onoarea. Și într-o turmă fără caractere, orgoliul. România era o Sahară populată. Cei aflați între cer și pământ n-aveau nici un conținut decât așteptarea. Cineva trebuia să vină ..."
duminică, 28 noiembrie 2010
Discursul tinut duminica, 28 noiembrie, la Tancabesti, in memoria nicadorilor, decemvirilor si a capitanului Corneliu Zelea Codreanu
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu