EXISTENŢA UNUI POPOR NU SE DISCUTĂ, EA SE AFIRMĂ

„...Într-o țară de slugi el a introdus onoarea. Și într-o turmă fără caractere, orgoliul. România era o Sahară populată. Cei aflați între cer și pământ n-aveau nici un conținut decât așteptarea. Cineva trebuia să vină ..."

vineri, 16 septembrie 2011

18 septembrie 2011 - 71 ani de la masacrele ungurilor din Gheorgheni



18 septembrie 1940, ultima reduta romaneasca castigata de unguri dupa ce invadasera Ardealul de Nord. In orasul Gheorgheni vietuiau ultimii 58 de romani. In dimineata acelei zile au fost scosi din case, dusi in centrul orasului si decapitati cu baionetele. Femei, batrani si prunci de 2-3 ani, toti au disparut in negura istoriei, orasul Gheorgheni ramanand din acea zi fara romani.
Aceasta intamplare mi-a fost relatata de un batran care locuieste in comuna Ceahlau, pe versantul celalalt al muntelui ce se invecineaza cu orasul Gheorgheni.
Pentru ca populatia orasului Gheorgheni este compusa din peste 90% etnici unguri, autoritatile locale nu s-au sinchisit niciodata sa ridice un monument care sa ateste actul sangeros din 18 septembrie 1940.
Daca la Ip ori Treznea exista cate un monument care ne arata adevarata fata a istoriei relatiilor dintre romani si maghiari, la Gheorgheni masacrele ungurilor au fost trecute de istoricii vremii sub tacere.

De 6 ani la Gheorgheni se desfasoara taberele de vara ale extremistilor maghiari de la Budapesta, sustinute de la bugetul local cu zeci de milioane de lei(vechi). De exemplu, in acest an au primit 7.000 RON.
De 6 ani autoritatile romanesti sponsorizeaza aceste tabere de vara din munca noastra, a tuturor romanilor, stiindu-se ca orasul Gheorgheni nu produce nimic, finantandu-se doar cu bani de la bugetul centralizat al statului(bani obtinuti din TVA-ul platit de toti romanii din tara, acel 24 %, reprezentand aproape un sfert din toate produsele pe care le achizitionam).
In acest an, pe fatada unui liceu(evident de limba maghiara) din Gheorgheni, primarul acestui oras a hotarat sa amplaseze stema Ungariei.

In urma cu cateva zile, cu ajutorul autoritatilor "romanesti", a mai aparut o formatiune politica, Partidul Popular al Maghiarilor, condus de Laszlo Tokes. Nu stim cum au reusit sa stranga cele 25.000 de semnaturi, din 19 judete ale tarii, necesare inregistrarii in Registrul Partidelor Politice din Romania, dar stim sigur ca legea interzice organizarea pe criterii etnice a oricaror formatiuni politice si sa nu ne miram daca maine, poimaine vor aparea si partide tiganesti, evreiesti sau de ce nu(!?), chinezesti.

Pentru ca toate acestea se intampla in tara noastra, ne pasa. De aceea, am hotarat sa reeditam marsul de acum doi ani ce a fost organizat la Gheorgheni, rugandu-va sa participati alaturi de noi. La ora 10 vom depune o coroana de flori la troita Bisericii Ortodoxe. Pe urma vom participa la slujba ce se tine in biserica.
Duminica 18 septembrie 2011, ora 8, plecare P. Neamt din fata garii. Alte detalii le obtineti la tel: 0744.477.762.

Nu uitati ca romanii din comunitatile unguresti au nevoie de noi! Hai sa-i ajutam si sa le aratam ca nu i-am uitat! Doamne, ocroteste-i pe romani!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu