EXISTENŢA UNUI POPOR NU SE DISCUTĂ, EA SE AFIRMĂ

„...Într-o țară de slugi el a introdus onoarea. Și într-o turmă fără caractere, orgoliul. România era o Sahară populată. Cei aflați între cer și pământ n-aveau nici un conținut decât așteptarea. Cineva trebuia să vină ..."

vineri, 9 septembrie 2011

Cica exista autoritate in statul roman

A trecut meciul de fotbal Romania – Franta ce s-a desfasurat la inceputul acestei saptamani, dar ecourile acestuia inca persista in mintea tuturor. Recunosc ca nu sunt un inflacarat al fotbalului, iar acest sport ma dezgusta total. Ce sa vezi la un asemenea joc, cand stii cata coruptie colcaie in el? Totusi, fara sa vreau, am urmarit cea de-a doua repriza a acestui meci, chiar daca in urma cu cativa ani imi propusesem sa nu ma mai intereseze meciurile din fotbalul autohton. Mi-am spus ca pana cand tovarasii Mitica Dragomir si Mircea Sandu nu vor disparea, nimic nu se va schimba. Si asa a ramas.

Unul din cele mai persistente ecouri ce inca mai rasuna, a fost cel al intonarii imnului de stat al Romaniei de catre numitul Marcel Pavel, care pe langa faptul ca nu stia versurile, a falsat ingrozitor linia melodica. S-a facut mare deranj pentru ca respectivul interpret a gresit versurile imnului national, dar nimeni nu stie imnul. Intrebati orice cetatean roman daca isi cunoaste imnul tarii si veti constata ca nu-l stie. Va baigui poate din prima strofa ca sa va convinga ca stie ceva, dar va sfarsi prin a se balbai. Asta este adevarul, fie ca ne place sau nu. Din pacate, imnul Romaniei nu se mai aude nicaieri. Nici in sport, nici in scoli, licee sau universitati si cum era firesc, romanii nu-l cunosc. Unde sa-l invete? La computer? Odata, in timpurile demult apuse, invatatorii si profesorii cantau cot la cot cu elevii din prima ora de curs a zilei de invatatura, imnul national. Imi aduc aminte ca dimineata la ora 8 atunci cand incepea ziua de scoala, invatatoarea dadea tonul la cantec. La fel se intampla si in celelalte clase ale scolii. Mai tarziu, la liceu, se petrecea acelasi lucru, imnul Romaniei fiind intonat de catre profesorul care incepea prima ora de curs a zilei in clasa pe care o pregatea. Zi de zi imnul tarii se auzea in toate institutiile de invatamant, asta pana cand a venit lovitura de stat din decembrie 1989. De atunci totul a mutit asa ca nu-i de mirare ca romanii nu-si cunosc imnul tarii. Ce este interesant e ca nimeni, niciun politician nu a avut vreodata o initiativa ca lucrurile de dinainte de 1989 ce tin de intonarea imnului national la prima ora de curs a zilei in scoli, licee si universitati sa se repete.

Am inteles ca prefectul capitalei l-a amendat pe Marcel Pavel cu 5.000 ron si foarte bine a facut. Reactie promta, semn ca mai exista autoritate in tara noastra. Ma intreb de ce autoritatile statului nu-i amendeaza tot la fel de repede si pe cei care in judetele Harghita si Covasna arboreaza drapelul secuiesc pe institutiile statului roman, canta imnul Ungariei ori amplaseaza steme ale Ungariei Mari pe liceele din Gheorgheni? Acolo nu exista autoritati? De ce autoritatile statului nu sunt la fel de eficiente si in aceste cazuri? Cine-i opreste?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu