EXISTENŢA UNUI POPOR NU SE DISCUTĂ, EA SE AFIRMĂ

„...Într-o țară de slugi el a introdus onoarea. Și într-o turmă fără caractere, orgoliul. România era o Sahară populată. Cei aflați între cer și pământ n-aveau nici un conținut decât așteptarea. Cineva trebuia să vină ..."

joi, 25 februarie 2010

Cat vom mai rezista?

Zilele acestea Romania a incasat inca vreo doua transe de maculatura frumos colorata de la FMI, hartii ce se vor duce in pensii si salarii. Asa zic guvernantii, dar unde s-a mai pomenit ca in Romania pensile si salariile bugetarilor sa fie in euro? Guvernul Romaniei are nevoie de euro pentru importurile alimentare din care sa se hraneasca marea masa a populatiei. Lipsa de viziune economica a celui mai incompetent guvern postdecembrist aduce Romania in pragul falimentului. Vinovate de falimentul actual al Romaniei sunt si guvernele anterioare, ce nu au avut politici economice mai bune daca ne gandim ca au vandut toate resursele energetice ale tarii cu care se puteau asigura macar pensiile si salariile bugetarilor. Ganditi-va la guvernul Nastase ce a vandut Petrom-ul si BCR-ul. Daca nu vindeau pe nimic aceste doua companii ce erau capabile sa produca bani multi pentru Romania, se puteau asigura luna de luna pensiile si salariile sistemului bugetar. Politicile economice facute pe genunchi probabil in vreo toaleta a guvernului, ne-au adus zilele astea in pragul disperarii. Cum poti contura un buget, atat timp cat depinzi de banii populatiei? Ministrii finantelor ce se perinda prin guvernele Romaniei cum se plimba pitipoancele prin mall, au grija ca tara asta sa se piarda in cat mai multe datorii. In loc ca banii ce sunt imprumutati de la FMI sa se duca in economie si sa produca plus valoare, ei sunt indreptati catre consum, catre pensii si salarii. Suntem singura tara din lume care nu are si nu aplica niste politici coerente de iesire din criza. In lipsa unui program realist de relansare a economiei si a oamenilor care sa il puna in aplicare, Romania nu este altceva decat un biet cobai al institutiilor financiare internationale ai caror functionari fac practica pe destinele a 21 de milioane de oameni, testand la scara unei natiuni care nu stie de unde vine si incotro se indreapta, teorii economice concepute in laboratoarele occidentale. De partea cealalta au ca parteneri de discutie si negocieri ministri incapabili sa vada dincolo de interesele de partid si de grup, vatafi lacomi care plesnesc din bici pe langa vaca slabanoaga a economiei romanesti, doar-doar or mai scoate ceva castig de pe urma ei.
Suntem guvernati in regim de avarie de o adunatura de politicieni afaceristi care raporteaza natiunii o mare victorie: inca vreo doua transe de bani cu imprumut de la Fondul Monetar International. Inseamna cateva luni de acalmie in care plata obligatiilor sociale ale statului catre cetatenii care au contribuit la bugetul public este garantata, iar stabilitatea monedei nationale este cat de cat asigurata. Ar putea insemna totodata, intr-o varianta optimista, inca un ragaz pentru pornirea motoarelor gripate ale economiei si crearea premiselor relansarii productiei si a serviciilor nationale.
Doar ca taierea la sange a cheltuielilor statului cu „personalul” Romaniei (a se citi „cetatenii”) este exact opusul relansarii economice. De vreme ce banii din buzunarele oamenilor sunt din ce in ce mai putini nu va exista cerere pentru indiferent ce deci, piata pentru ceea ce companiile ar putea avea de vanzare. Pe de alta parte disponibilizarile in masa, dupa ureche, fara vreun program clar de restructurare a pietei muncii in functie de necesarul de personal si expertiza din economie erodeaza definitiv cel mai pretios capital al unei tari, capitalul uman. Iar acest tandem nascut din prostia si indiferenta guvernarilor postdecembriste - saracia si compromiterea valorii resurselor umane nationale sunt ingredientele retetei sigure a ratarii noastre ca tara si ca popor. Si chiar daca sa zicem ca FMI-ul ne-ar fi vandut pe bani grei secretul iesirii din criza tot nu l-am putea pune in practica la cum merg treburile in tara asta. Dupa ce criza asta va trece, grupul minuscul de oameni ce au pus mana pe toate resursele financiare ale tarii vor sti sa ingenuncheze intreaga natiune prin sclavizarea ei. Sclavia moderna se poate infaptui mult mai usor daca saracesti o tara. Cu cat ne vom imprumuta mai mult, cu atat vom deveni mai saraci, iar fii nostri vor deveni sclavii lor. Cat vom mai suporta sa fim impovarati de datorii de catre niste guvernanti ce nu pot strabate cu privirea peste orizontul negru ce se intrevede? Cat va mai rezista Romania tinuta in perfuzii? Pana cand vom fi prostiti ca se imprumuta euro pentru plata pensiilor si a salariilor? Si daca FMI-ul zice STOP, ce se va intampla cu ROMANIA?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu